Corona virus: Hygiënische maatregelen

Forest

12 maart. Om 20u20 was er een extra nieuwsuitzending op VTM. Meer dan de helft van België, waaronder zelfstandigen en ondernemers, waren benieuwd wat er nu concreet ging beslist worden in de verdere ontwikkeling van het Corona virus.  “Welke impact gaat dit alles hebben op mijn organisatie en activiteiten”? 

We geven je graag tips mee omtrent de hygiënische maatregelen die getroffen moeten worden, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Enkele tips

  • Zorg voor voldoende afstand tussen jou en anderen – vermijd handdrukken of kussen.
  • Was regelmatig en vaker dan normaal je handen, minstens 20 seconden en grondig.
  • Als je niet in de mogelijkheid bent om je handen vaak te wassen, vermijdt dan zeker het aanraken van je gezicht. Het virus kan zich via je ogen, neus en mond gemakkelijk verspreiden.
  • Zorg dat je papieren zakdoekjes op zak hebt, zodat je deze kan gebruiken als je moet hoesten of niezen. Gooi deze daarna zeker weg. Als je toch geen zakdoekjes in je bezit hebt, hoest dan in de binnenkant van je elleboog.
  • Zeg je afspraken af met personen die symptomen vertonen of op vakantie zijn geweest in een risicogebied.
  • Blijf thuis als je ziek bent en hou rekening met volgende symptomen – hoesten, loopneus, koorts, keelpijn, kortademigheid.
  • Als je antibacteriële gel in je bezit hebt, gebruik deze dan ook. Er is helaas een nationaal tekort, dus gebruik de gel die je nog in je bezit hebt. Of beter nog, maak het zelf (bron: https://www.flair.be/nl/lifestyle/maakzelf-desinfecterende-handgel/):.

 

Recept antibacteriële gel

Ingrediënten:

  • 45 ml aloë vera-gel. Dit vochtinbrengende middel heeft antiseptische, bactericide, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen.
  • Een theelepel plantaardige olie (bijvoorbeeld jojoba of camelina) om de huid te hydrateren.
  • 8 à 10 druppels etherische olie.
  • 5 ml alcohol van 70 tot 90 graden. Als je alcohol van onder de 60 graden gebruikt, dan is de gel niet effectief tegen alle bacteriën.

Bereidingswijze:

  • Desinfecteer je werkoppervlak, handen en keukengerei voordat je aan de slag gaat.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed met een garde.
  • Giet het goedje in een flesje.

Et voilà, zo simpel is het! Bij kamertemperatuur en in een gesloten verpakking kan je de gel zes maanden bewaren.
Het recept komt van bij RTL die daarvoor aanklopte bij een apotheker.